Bij het brouwen wordt veel water gebruikt. Dat is nu eenmaal zo, maar het streven is om zo weinig mogelijk water te gebruiken en om geen water te verspillen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Grote bierbrouwers gebruiken 3,5 tot 4 liter water om 1 liter bier te produceren, kleinere brouwers gebruiken tot wel 10 liter water om 1 liter bier te produceren. Hoe groter het volume, hoe meer je dus kunt besparen.

Vernevelen

Wanneer uw installatie een vernevelaar – een Pfaduko – gebruikt om de dampen uit de wort vloeibaar te maken en te koelen, dan ligt er een mooie besparingsmogelijkheid voor u in het verschiet. Bovendien heeft zo’n vernevelaar het nadeel dat als deze niet optimaal koelt, het riool wordt belast met te heet water. Dit kan zelfs in extreme gevallen leiden tot het smelten van de PVC afvoerbuizen.

Een betere manier om de wort-dampen te koelen, is om deze dampen niet te mengen met water, maar om deze dampen langs een gesloten systeem met leidingen te leiden, waarin koud water stroomt. Wij noemen onze oplossing de Vapor Condensor. (Zie voor een detail de afbeelding boven dit bericht). Hiermee wordt de wort-damp vloeibaar en koel, maar het belangrijkste is dat het koelwater niet verontreinigd is.

U kunt nu dit warme / schone water gebruiken voor:

  1. Verwarming van andere systemen
  2. Opnieuw als koelwater, na afkoeling
  3. Warm schoonmaakwater
  4. Overige toepassingen van schoon en warm water.

Bij opties 1 en 2 kunt u het water in een gesloten systeem houden, waarbij u dan serieuze hoeveelheden water bespaart. Door goed na te denken over hoe u de energie, die is opgeslagen in het warme water, het beste kunt gebruiken, kunt u naast water ook nog eens energie besparen.

Besparen is de norm

De Nederlandse overheid stuurt alweer een tijdje op het besparen van energie voor bedrijven, met onder andere het energieakkoord van 2020 in zicht. De overheid biedt tevens verschillende subsidies, in de vorm van extra fiscale aftrek voor energiebesparende of millieubesparende maatregelen. Zo staat de beschrijving en de werking van onze Vapor Condensor bijvoorbeeld genoemd op de millieulijst, waarmee u in aanmerking kunt komen voor de MIA subsidie. (Millieu Investeringsaftrek). Ook kunt u mogelijk in aanmerking komen voor de VAMIL en de EIA, vraag dit na bij uw subsidie-adviseur.

Water besparen?

Wilt u ook water besparen? Of energie besparen? Vraag ons dan om meer informatie over onze Vapor Condensor, of naar een vrijblijvende inventarisatie van uw installatie, waarna wij met u besparingsmogelijkheden doornemen.